Sort sol er ikke kun et band – det er et enestående syn, der kan ses verden over, men kun hvis man ved, hvor man skal være hvornår. Når store fugleflokke letter og forårsager en hel lille solformørkelse, flyver de som én, og det er en unik oplevelse at se de mange små blive til én stor helhed.

Fænomenet Sort Sol

Sort sol er et fænomen, der kan ses i hele verden, men kun på bestemte tidspunkter og eksakte steder. Langt de fleste af os har set, når fugleflokke letter og flyver synkront på himlen, men som regel indeholder disse flokke kun ganske få individer.

Når der er tale om sort sol drejer det sig om stæreflokke på over tusinde individer, der letter på samme tid! Fugleflokkene kan i Danmark ses i det sydvestlige Sønderjylland om efteråret og foråret, og er mest imponerende omkring solnedgang.

Fuglene samles oftest i marsken, men kan en sjælden gang imellem godt opleves andre steder. Fænomenet i sig selv varer i cirka tyve minutter og slutter som regel omkring en time efter, solen er gået ned.

Stæreflokkene kan vokse til en halv million individer, men her plejer flokken også at dele sig op. Det vides ikke helt, hvorfor stærene flyver i så store flokke, men en teori går ud på, at deres nærsynethed gør det tryggere og mere sikkert at flyve så mange sammen.

Oplev sort sol i Jylland

Sort Sol er en helt unik oplevelse. Du kan se sort sol i Danmark, og hvis du alligevel tager til Sønderjylland for at opleve dette naturfænomen, kan du lige så godt gøre en tur ud af det. Klik her og læs mere om sort sol i Haderslev og omegn.

Når stæreflokkene samles til sort sol, følges de ofte af gæs og andre vadefugle. Men for rovfugle er det et nemt måltid – som at skyde sild i en tønde. Hvis man tager sin kikkert og fugleleksikon med, vil man med garanti kunne se nogle interessant og spændende individer, når man er ude til sort sol.

For ornitologer og fugleentusiaster er sort sol noget helt specielt, men oplevelsen er kort. Du kan bruge resten af dit ophold i det sønderjyske land til at begive dig rundt i nature og spejde efter andre fugle, der samles i disse rolige omgivelser.

Sort sol er en naturoplevelse ud over det sædvanlige. For at kunne begribe fænomenet, er man nødt til at se det med egne øjne – videoer kan ikke sammenligne.